IK Arvika Fotboll

Referat: Västanviks AIF - IK Arvika Fotboll

Viktiga stormatcher för oss avlöser varandra och idag var det Arvika som var på besök i det vackra höstvädret.
För att hänga med i toppen var tre poäng nästan ett måste och samma sak gällde i än större grad för Arvika.

Detta gjorde att man kanske trodde lite på en kämpamatch med sämre spel men det blev en välspelad match mellan två starka lag där fokus hos bägge lagen låg på egna spelet o inte på motståndarnas göromål vilket inte alltid är fallet tyvärr.
Första 25 minuterna var det ett ställningskrig mellan två jämna lag där vi var det lite mer spelförande medans Arvika förlitade sig på sitt spel med lite längre bollar på löpande yttermittfältare och forwards.
Inget av lagen skapade några jättlägen även om man var nervös de gånger Arvika skaffade sig fasta situationer då de är tunga att stå emot i straffområdet.

I 26:e minuten fick vi vår första hörna och då vi har fantastiska fötter som slår hörnorna o duktiga huvudspelare borde det skapa tro på mål men vi har i höst inte alls fått till farligheter på hörnor så vi hyste inget styörre hopp om mål.
I dagens match var det dock dags för utdelning på fasta situationer och det började med denna hörna.
Vita slog in den bra och Nikola var nära att styra in den vid första stolpen men bollen gick förbi alla till en helt sopren Dusan en meter från mållinjen så det var en enkel match för honom att trycka in bollen.
Detta gjorde att vi fick lite mer säkerhet i spelet och kunde ta över spelet lite mer.
Vi rullade på bra med bra rörelse på många håll så Arvika fick koncentrera sig lite mer på defensiven och slå ännu längre bollar än tidigare. Vi skapade sista kvarten en del halvfarliga lägen där vi minns mest Vitas låga frispark invid stolpen som det blev retur på med kalabalik som följd innan bollen kunde tas om hand av målisen.
Arvika försökte i första halvlek ganska konsekvent att skapa farligheter med långa bollar ut på sin högerkant men detta läste vårt mittförsvar tidigt så vi hade alltid understöd på den kanten.
Uddamålsledningen stod sig dock halvleken ut och det var nog också ganska rättvist sett till spelet.
Vårt hopp var nu att vi skulle kunna göra en lika fin andra halvlek.

Detta behövde vi inte var bekymrade över för vår andra halvlek var ännu mer stabil än den första.
Redan efter fyra minuter trodde vi tvåan var på väg när Vita kom fram bra centralt o chippade bollen snyggt över en utrusande målvakt men tyvärr hann en försvarare upp bollen på mållinjen.
Tvåan kom ändå fyra minuter senare och den var värd att vänta på.
Micke kämpade till sig bollen på högerkanten och fixade till en frispark.
Vita slog in frisparken, som vanligt på ett bra sätt o denna gång kom vi rätt i löpningarna så Nikola kunde sätta pannan till o styrde in bollen perfekt i bortre krysset. Ursnyggt mål.
Vi fortsatte spela bra med bra koncentration i alla lägen vilket är viktigt mot Arvika då de har en klar plan i hur de vill anfalla vilket gör att spelarna vet innan passningarna kommer var bollen ska komma. Är man inte då på tå så blir det fina ytor för dom att aggera på.
När vår defensiv funkar så bra som idag ska det mycket till för att stoppa oss då offensiven alltid skapar såpass många lägen att målen måste komma vilket även hände idag trots att chanserna pga Arvikas starka försvar blev färre än vanligt.

I 71:e minuten stod det 3-0 i mitt protokoll när Dusan o Vita är på lekhumör i deras straffområde innan man beslutar sig för att avsluta mot i stort sett öppet mål men där dyker det upp en försvarare som får bollen på sig.
Två miuter senare är det nära igen när Dusan på volley möter ett högerinlägg och träffen blir perfekt men målisen gör en fantomräddning.
Trean kommer ändå som ett brev på posten på den efterföljande hörnan som Vita slår in. Igor möter men får ingen bra träff så bollen går vidare mot bakre delen av straffområdet där Nikola stoppar bollen.
Han inte bara stoppar bollen utan låter den studsa en gång innan han m,ed en fruktansvärd vänsterkanon skicka iväg bollen som går som en projektil in i bortre gaveln utan chans för målisen.

Detta var nog spiken i kistan för resten av halvleken spelades av utan någon större problem för oss då det kändes som att Arvika gav upp hoppet även om jag inte kände mig lugn förrän det var ca 5min kvar.
När det gäller chanser för Arviks så hade de några lägen som kunde resulterat men oftast tog vårt försvar som idag var riktigt koncentrerade hand om farligheterna även om det vid några tillfällen duttades med bollen så man fick hjärtat i halsgropen.

Sammantaget en mycket väl genomförd match av oss mot ett stabilt motsånd utan egentliga svagheter. Jag anser fortfarande att Arvika troligen är seriens bäst organisserade lag med ett riktigt bra försvar o en klar spelide där alla spelare vet vad som ska hända i olika situationer.

Matchfakta: 3-0 (1-0)

1-0 26min Dusan (Vita) Vänsterhörna som letar sig fram till en helt ren Dusan.
45min Micke in Anton ut
2-0 53min Nikloa (Vita) Frispark från höger som Nikola möter perfekt o nickstyr in bollen i bortre hörnet.
3-0 73min Nikola (Igor) högerhörna från Vita som Igor touchar vidare till Nikola som från ca 20meter dunkar in
bollen med en vänsterkanon.
78min Philip ut Moloud in
80min Igor ut Marco in
86min Dusan o Tobbe ut Emil o Erik in